Neljäntienristeys juhlistaa 100-vuotiasta Suomea!

Katso esityskuvia!
Oopperan Neljäntienristeys kantaesitys tammikuussa 2017!

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Se on Suomen suuri vuosi, joka rakennetaan yhdessä. Juhlavuosi synnyttää tekoja, elämyksiä ja ohjelmaa. Oulun kaupunginteatterissa 100-vuotiaan Suomen juhliminen aloitetaan oopperalla Neljäntienristeys, joka saa kantaesityksensä suurella näyttämöllä 13.1.2017.

Neljäntienristeys on kansainvälisesti tunnetun ja useita palkintoja saaneen Tapio Tuomelan uusi sävellys, joka perustuu kuusamolaissyntyisen Tommi Kinnusen samannimiseen esikoisromaaniin.

Säveltäjä Tapio Tuomela kertoo oopperan mielenkiintoisesta luomisprosessista:

Kinnusen romaani nimettiin vuonna 2014 Finlandia-ehdokkaaksi, ja se voitti ensimmäisen Vuoden kirja -palkinnon sekä Kirjakauppaliiton Kiitos kirjasta -mitalin vuonna 2015. Libreton on kirjoittanut palkittu kirjailija, kääntäjä ja dramaturgi Sami Parkkinen. Orkesterina oopperassa on EU-alueen pohjoisin sinfoniaorkesteri, maineikas Oulu Sinfonia, jonka historia ulottuu vuoteen 1937. Myös oululaisen oopperan historia on pitkä; paikallisin voimin on tuotettu kymmeniä tasokkaita oopperoita, joiden ketjuun tämä itsenäisyyden juhlavuoden maailman kantaesitys saa kunnian liittyä.

Neljäntienristeys on neljän elämän risteys, jossa kohtaavat kolme naista ja yksi mies. Tapahtumien näyttämönä on kolmen sukupolven Suomi, joka ensin vaurastuu ja rakentaa, sitten sotii ja menettää, mutta lopulta rakentaa uudelleen ja taas vaurastuu. Kuva tarkentuu Kuusamoon, pohjoiseen rajapitäjään, jossa elämää säätelevät pienen paikkakunnan käyttäytymisnormit. Siellä rakennetaan, sieltä joudutaan evakkoon, sinne palataan ja paetaan. Yhden suvun elämää vahvalla tavalla läpikäyvän teoksen oikeudet on myyty jo 14 maahan. Suomessa teosta on myyty jo lähes 60 000 kappaletta.

”Neljäntienristeyksen koillismaalaista sukua kannattelee selviytymisen eetos. Oman erityisyyden ja eristyneisyyden paljastumista vastaan ponnistellaan kuin loputtomassa suossa. Suvun salaisuudet piilotetaan komeisiin taloihin, joita rakennetaan hammasta purren ja ikävää täynnä. 

On hienoa, että tämän ajan esikoiskirjailija pystyy nousemaan kansalliskirjailijoiden rinnalle kertomaan jotain ikiaikaista suomalaisuudesta. Neljäntienristeys on meidän suomalaisten sukujen historian kokoava kokemus. Se käy läpi Suomen historiaa ihmisten mikrotasolla ja pureutuu perheenjäsenten risteyskohtiin. Onko suomalaisen synti selviytymisen eetos? Onko marttyyrin kruunu arvokkaampi kuin onni?” - oopperan ohjaaja Heta Haanperä.

Oopperan esityksiä on ainoastaan kymmenen 13.1. – 11.2.2017. 

Oopperayhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Rounioja uskoo oopperan vetovoimaan Oulussa:

Ooppera on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Se tuotetaan yhteistyössä Oulu Sinfonian, Oulun Ooppera ry:n, Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun konservatorion kanssa. Taiteen edistämiskeskus tukee oopperaa. 

OAMK:n kulttuurialan yksikön johtaja Riitta Tötterström (vas.) ja laulumusiikin lehtori Soile Isokoski ovat tyytyväisiä oopperayhteistyöhön:
Neljäntienristeys mediassa:

Yle Teema, Neljäntienristeyksestä kohdassa 26:36
toimittajina Ville Komppa ja Janne Koskinen, 18.1.2017

Neljäntienristeys-ooppera on psykologinen trilleri
Helsingin Sanomat/Hannu-Ilari Lampila, 14.1.2017

Neljäntienristeyksen kielletty rakkaus
Kaleva/Hannu Hirvelä 15.1.2017

Kinnunen: Ooppera oli huikea kokemus – Neljän­tien­ris­teys avannut silmiä sodan tuhoista
Koillissanomat/Aleksanteri Pikkarainen 14.1.2017 

Neljäntienristeys - ilta oopperassa
Nousu.net/Pete Huttunen 23.1.2017

Kipeiden teemojen ristivedossa
Rondo/Hannu Hirvelä 1.2.2017

Kirjoita ensimmäinen kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display