Merenkulkija - Kuka ohjaa laivaasi, kuka päättää kohtalosi?

Kotimainen kantaesitys perjantaina 9.9.2016 klo 19 pienellä näyttämöllä!Kaksi veljestä Baldoylen taajamassa lähellä Dublinia, saa taloonsa jouluaattona vieraikseen muutaman ystävän sekä mystisen vieraan. Illanvietto pokeripelin äärellä saa tunnelman tiivistymään ja panokset nousemaan… Onko kohtalosi kirjoitettu taivaan tähtiin? Vai sattuman pakasta jaettuihin kortteihin?

Katso kuvia näyttämöltä!

Pinnaltaan nokkelan poreileva, räjähtävän hauska sekä mustan koomisistakin sävyistä syntynyt näytelmä vie katsojan mystiselle matkalle, elämän perimmäisten kysymysten äärelle. Alkoholismi, elämä, kuolema, moraali ja kohtalo. Kortit on jaettu. On aika pelata.Seafarer – Merenkulkija

Kävin muutama vuosi sitten Dublinissa, Abbey Theaterissa katsomassa Conor McPhersonin Seafarerin. En tiennyt näytelmästä ennakkoon juuri mitään. Lavan reunaan oli asennettu tekstityslaite, jota ensin vähän ihmettelin, mutta se osoittautui kyllä tarpeelliseksi. Näytelmän miehet puhuivat nimittäin niin rankkaa ”ranta-dublinia”, että vähän väliä piti tarkistaa selkoenglantitekstityksestä, ymmärsinkö oikein. Näyttelijät olivat loistavia ja esitys kokonaisuudessaan yksi vaikuttavimmista koskaan näkemistäni. Näytelmän koskettavuus, tumma huumori ja karhean kaunis lämpö jäivät kaihertamaan minua pitkäksi aikaa. Sain hankittua alkuperäisen tekstin käsiini ja aloin lukea. Teksti oli kerrassaan hieno. Pohjoisen rannikkokaupungin mielenmaisemassa oli jotain hyvin tunnistettavaa ja aitoa. Oli kesä, ja onnekseni se ei ollut niitä aurinkoisimpia. Aloin pikkuhiljaa, vähän kerrallaan suomentaa näytelmää, ihan omaksi huvikseni. Teksti  vei mukanaan ja ennen pitkää olin kääntänyt koko näytelmän. Minulta ei sitä oltu tilattu, ja päätin soittaa näytelmän oikeuksien valvojalle. Kysyin, voisinko varata näytelmän ja vaikka suomentaa sen. Asiaa harkittiin, ja lopulta sain luvan. Lähetin suomennokseni heille samana päivänä. Olen todella hyvilläni, että Merenkulkija saa suomenkielisen kantaesityksensä juuri täällä Oulussa. 

-Kari-Pekka Toivonen, taiteellinen johtaja

Merenkulkija mediassa:

Merenkulkija ui syvissä vesissä
www.nousu.net/Tiina Kukkoaho, 14.9.2016

Pontikka puhuu
www.kaleva.fi/Eeva Kauppinen, 12.9.2016

 

Kommentit

Malja onnistuneelle esitykselle

Teatraali / 14.11.2016

Merenkulkija oli hyvin ronski esitys. Tuli mieleen, että nyt ollaan äijäteatterissa. Onhan lavalla viisi miestä. Merenkulkija on draamaa ja komediaa. Jotain selittämätöntä ja salaperäistäkin siinä on. Esitys imaisi myös heti mukaansa ja piti otteessaan. Tämä on sarjassamme niitä esityksiä kun aika vain kuluu kuin siivillä. Dialogi on nopeaa ja suurelta osin myös hauskaa.
Näytelmässä viisi miestä kokoontuu viettämään yhteistä jouluaatto-iltaa (ja yötä) pokeripelin äärellä lähellä Dublinia. Tunnelma on railakasta ja viskin huuruista. Näytelmän edetessä juodaan sellaiseen tahtiin alkoholia ja lavalla nähdään sellainen määrä pulloja ja tölkkejä että viskin tuoksun miltei haistaa katsomoon.
Näytelmän miehet tuntuvat olevan jonkinasteisessa rappiotilassa, mutta syvimmällä suossa taitaa tallustaa Janne Raudaskosken esittämä Sharky. Hänellä on tukala menneisyytensä, josta Risto Tuorilan esittämä salaperäinen Herra Lockhartkin tuntuu olevan selvillä. Tämä herra on aivan oma lukunsa tyylikkäine pukuineen.
Näyttelijät ovat aivan loistavia rooleissaan. Hannu Pelkonen suorastaan herkuttelee Richardin roolissa drinkkejään nauttien. Risto Tuorila vakuuttaa Herra Lockhartina. Kaikki muutkin onnistuvat. Myös lavastus on parasta a-luokkaa. Lavastus on viimeisen päälle viimeistelty ja luo täydelliset puitteet näytelmälle.
Tämä on näytelmä jossa katsoja ei voi missään vaiheessa olla varma mitä seuraavaksi tapahtuu. Ja se siitä tekeekin niin mielenkiintoisen. Katsoja tekee omia päätelmiään loppuratkaisusta, mutta ne voivatkin osoittautua vääriksi. Esityksen tunnelma on alusta loppuun hyvin railakas ja räiskyvä, mutta hetket jolloin Sharky ja Herra Lockhart jäävät lavalle kahdestaan, muuttuu tunnelma hyvin jännittyneeksi ja meno hidastuu. Jotakin on tekeillä, mutta mitä.
Tämän tyyppistä teatteria lisää kiitos. Että et voi olla missään kohti varma mitä tulee tapahtumaan. Näytelmiä, missä tunnelma tiivistyy loppua kohti ja kierrokset ja panokset kovenevat. Näytelmää, jonka kuvioita ja ratkaisua täytyy pohtia vielä kotonakin. Ja jos puhutaan vielä tästä Merenkulkijasta, niin tätä salaperäistä Herra Lockhartia ei voi helposti sulattaa. Mikä mies hän oikein olikaan? Tämän aion tulla katsomaan uudelleen.
Merenkulkija 11.11.

Tommi & Kaisa / 11.11.2016

Aivan huippu näytelmä. Piti otteessaan loppuun saakka kaikkine elämän raadollisuuksineen. Viihdettä parhaimmillaan ja näyttelijävalinnat tulkintoineen varsin onnistuneet. Pieni näyttämö hienoine lavastuksineen toimii. Kiitos! Tämä näytelmä kuuluu kategoriaan - Must see!
Merenkulkija 24.09.2016

Timo / 24.09.2016

Huikea ja hyvä esitys. Näyttelijäsuoritukset olivat loistavat ja naurattavat vieläkin. Oulun osaamisen taso ja näyttelijät ovat AAA huippuluokkaa.:)
Suosittelen.
Merenkulkija-näytelmän tunnelmia

Sari J. / 9.09.2016

Tosielämän makuista tekstiä, vahvoja tunteita ja loistavat näyttelijäsuoritukset.

Kirjoita oma kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display