Lovesong

Rakkaustarina lopusta. Ja alusta.
Suomen kantaesitys: Lovesong on kaunis ja koskettava kuin elämä itse.

Katso näyttämökuvat

Kaunis Lovesong kerrotaan ristiin kahdessa ajassa: samaa pariskuntaa seurataan rakastumisen alkuhetkistä iloihin ja suruihin - ja lopulta vanhuuteen, tarinan viime riveille. Näytelmä puhuu elämästä humoristisesti, herkästi ja kauniisti. Upeasti kirjoitetut roolit valottavat inhimillisyyden koko kaarta.


Traileri Kyösti Niva

"Elämä on siinä välissä. Ja tässä onkin Lovesongin vetovoima. Se on samaa juurta kuin Kotikatu tai Salatut elämät -tv-sarjoissa. Katsoja vihkiytyy pariskunnan, Billyn ja Maggien, unelmiin ja vastoinkäymisiin. Hän saa kokea koko kaaren nuoresta avioliitosta ihmiselon inventaarioon asti. Lovesong on mukana elämisen paikka." - Kaleva, Eeva Kauppinen 7.4.2013.

Teatteribloggaaja Paula A.

Mitä teatteribloggaaja Paula A tykkäsi?

Tulkitsijoina nähdään yleisön rakastamat näyttelijämestarit Jorma Koho (vier.) ja Liisa Toivonen. Samaa pariskuntaa nuoruudessa esittävät Tomi Enbuska ja Anne Syysmaa. Ohjaajana on Snoopi Siren (vier.). Pukusuunnittelija Pirjo Valinen on luonut myös näytelmän lavastuksen. Sen saa hehkumaan Mika Ryynäsen valaistus ja Olli Paakkolanvaaran äänimaisemassa virtaa Ludovico Einaudin musiikin salaperäisyys. Milla Virtasen (vier.) koreografialla on vahva osuus näyttämökuvassa.

Näin harjoiteltiin Lovesong-näytelmän koreografioita Oulun kaupunginteatterissa.

Teos nähdään Suomessa nyt ensi kertaa. Sen kantaesitys Lontoossa oli vuonna 2011 brittilehdistön ylistyksen saattelemana: ”Kuten rakkauskin, Lovesong saa pidättelemään henkeä”, kirjoitti mm. arvostettu Observer. Esitystä pidetään pienenä elegiana ja elämän etydinä, kipeän koskettavana ja hauraan kauniina, joka tuskin jättää silmäkulmia kuiviksi.

Näytelmässä liikutaan ajassa eteen- ja taaksepäin vaivatta. Kerrontaa leimaavat vahva elokuvamaisuus ja runollinen visuaalisuus. Nuoren elämän aikomukset ja haaveet näytetään seuraavassa leikkauksessa jo toteutuneena muistona - tai toteutumattomana haaveena. Lovesong leikittelee tehottomuudella: draaman käännekohdat puuttuvat ja teksti soljuu pienten tapahtumien lomassa – kuten elämässäkin.

”Muistuta itsellesi, minkä osa sinä olet.”

Näytelmässä eletään kenelle tahansa tuttua arkista elämänpiiriä. Samalla juuri niiden lomaan piiloutuu elämän ylevyys ja metaforien runsaus. Esityksen ihmiskuvaus koostuu pienistä tavoista ja tekojen merkityksistä. Esitys saa miettimään, mitkä tekemiset ovat tärkeitä elämän viimeisinä päivinä.

Ohjaaja Snoopi Siren tunnustautuu melodraaman ihailijaksi. ”Tämä esitys on puhdasverinen rakkausnäytelmä. Sentimentaalisuus, pateettisuus ja Jane Austen ovat parasta mitä tiedän”, hän hymyilee. ”En halua tehdä vampyyriteatteria, joka luo katsomoon ahdistusta ja imee ihmisistä energian. Lovesong käsittelee elämän suurimpia kysymyksiä, mutta ei synkistellen, vaan elämään uskoen ja positiivisen kautta.”

Näytelmän kirjoitti vuonna 2011 Britannian draamakirjailijoiden ensiriviin kuuluva Abi Morgan (synt. 1968), jonka tuotantoon kuuluu mm. Margaret Tacherista kertova elokuva Rautarouva (The Iron Lady, 2011), televisiosarjat The Hour 1&2 (2011 - 2) ja Tsunamin jälkeen (Tsunami – The Aftermath 2006) sekä näytelmä Dynamiittisiru (suom. Tiny Dynamite 2003).

Snoopi Siren on tunnettu suomalainen ohjaaja, jonka viimeaikaisia töitä ovat olleet mm. Harhaoppinen Tampereen Työväen Teatterissa (2013), Trainspotting Linnateatterissa (2012) sekä Kunnon sotamies Svejk Mikkelin Teatterissa (2012).

Kommentit

Taideteos

Teatraali / 13.11.2013

Pienellä näyttämöllä koetaan todellista elämää ylä- ja alamäkineen, iloine ja suruineen. Näytelmässä seurataan samaa pariskuntaa heidän alkutaipaleeltaan haudan partaalle saakka. Ja mikä mielenkiintoista – kerrotaan tarinaa kaikkea muuta kuin kronologisesti. Kohtaukset toisensa jälkeen soljuvat eteenpäin mutkattomasti. Vuoroin ovat lavalla Jorma kohon ja Liisa Toivosen esittämä vanha pari, vuoroin Tomi Enbuskan ja Anne Syysmaan esittämä nuori pari. Ristiin rastiin ja sikin sokin. Tämä ei haitannut ja näytelmää oli helppo seurata sinänsä. Kuitenkin minulle tämä muotoutui lopulta puuduttavaksi katsottavaksi. Varsinkin väliajan jälkeen tämän pariskunnan arjen tirkistelyyn ei tahtonut enää mielenkiinto riittää. Näyttelijät ovat toki taitavia. Pirjo Valisen kaunis lavastus yhdessä musiikin sekä Milla Virtasen koreografian ja Mika Ryynäsen valojen kanssa muodostavat rakkaustarinasta oikean taideteoksen. Anne Syymaa ja Tomi Enbuska tuovat huikealla tanssilla yleisön eteen monet arkielämän tilanteet. Nämä olivat hienoja hetkiä joita kyllä jaksoi katsoa. Hienoja olivat myös hetket jolloin kaikki neljä näyttelijää ovat yhdessä lavalla. Tai esimerkiksi hetki kun vanha kohtaa nuoren ja päinvastoin. Hienoja hetkiä ja tunnelmia, mutta ei vain puhenäytelmätasolla toimi minulle. Huomasin kyllä, että monille muille tämä toimi täysillä ja nyyhkytystäkin eri puolilta katsomoa kuului. No onneksi käsiohjelma on varustettu kunnon nenäliinalla.
Paras aikoihin jos ei peräti ikinä kokemani esitys.

teatteri-ki / 4.11.2013

Marjatta70, Oulu
28. lokakuuta 2013
Koko esityksen ajan vireyteni oli maksimissaan seuratessani upeaa juonen kulkua ja toteutusta
Intiimi tunnelma

teatteri-ki / 4.11.2013

iTomi, Oulu
14. lokakuuta 2013
Loistava esitys! Surullisen kaunis, elämän makuinen kertomus ihmiselämästä. Pieni näyttämö loi vielä intiimin tunnelman, jota ei suuressa salissa pysty luomaan.
Upea hetki teatterissa...

Heikki Sormunen / 27.10.2013

Facebookin puolella peukutin alla olevan kommentin kera:

"Olipa huikea, tunteikas ja mukaansa tempaava aikamatka. Sekä tarina että näyttelijöiden roolisuoritukset olisivat ansainneet sen, että lopussa yleisö olisi taputtanut seisaaltaan ja paljon, paljon pitempään..."

Upea teatterikokemus! Kiitos!
Kaunis ja koskettava

Kyynelehtijä / 26.10.2013

Lovesong oli kaunis, intiimi ja koskettava. Tanssillisuus toi jännittävän elementin näyttelijöiden lavailmaisuun. Vanha pari sulatti sydämet ja nuori sai haikeaksi. Tarina on pienuudessaan hyvin yleismaailmallinen.
Lavastus ja puvustus tuki loistavasti tarinaa. Upeaa, että Oulussa osataan!
Toisen kerran ystävien seurassa

Heli Valopää / 13.09.2013

Kävin katsomassa Love Songin joskus viime vuonna. Minusta se oli niin ihana, että haluan raahata koko joukon ystäviäni matkaan.
En kerro enempää, ettei juoni paljastuisi.
Käykää ihmeessä katsomassa, lukematta liikaa siitä, mitä näytelmä käsittelee.
kiitos

nanti / 20.05.2013

Kävin katsomassa lyyrisen kauniin Love Songin - kaunis kiitos tästä elämyksestä. Näytelmän aikana kohtasin vanhan Maggien katseen eräässä kohtauksessa.. ja näin jäljestä päin tuli oivallus siitä, että näytelmässä niin näyttelijät kuin katsojatkin ovat samalla viivalla - siinä hetkessä ei ole kenenkään omaa, vaan meidän kaikkien yhteistä ihmisyyttä, mitä me siinä jaamme. Niin näyttelijät kuin katsojatkin eläydymme omilta tahoiltamme tähän meidän yhteiseen ihmisyyteemme..siihen kaikkeen mitä se sisältää. Tämä oli ihmeellinen kokemus. Kiitos.
Re:

Saija / 25.04.2013

Pidin kovasti näytelmästä. Se oli surullinen, herttainen, herkkä, kaunis ja silti toiveikas. Niin kovasti kuin tykkäsinkin Liisan ja Jorman yhteistyöstä niin Tomi Enbuska toi raikkaan tuulahduksen Oulun kaupunginteatterin lavalle.

Olen aina pitänt Kohon äänestä. Katri Anttellin kahvion vessassa kuuntelen Kohon kerrontaa Anttellin historiasta ja aina silloin ajattelen että hänen tulis lukea kertomuksia ääninauhoille.

Kirjoita oma kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display