Jääräpää - Valoa kohti sano etelän likka ku pohjoseen lähti

Ensi-ilta perjantaina 4.11.2016 klo 19 suurella näyttämöllä!Katso uudet esityskuvat näyttämöltä!

Jääräpää on kirpeä komedia ja selviytymistarina nuoresta naisesta, jonka rakkaus ja työ heittävät pohjoiseen. Pienen paikkakunnan kunnanjohtajaksi valitun Katja Karhuvuoman tulevaisuuden usko joutuu koetukselle, kun periferian pakkanen ja perinteet iskevät tuoreen kunnanjohtajan kasvoille. Köyhässä kunnassa on vähän virkavaltaa ja pitkät etäisyydet, ja pian Katja saa huomata, että oikeus on tavattu ottaa omiin käsiin. Pakkanen tulokkaan ympärillä kiristyy äärimmilleen, kun oma poliittisesti aktiivinen ja varsin jääräpäinen appiukko alkaa taistella tuoretta miniäänsä, tämän ajamia kuntaliitoshankkeita ja ylipäänsä kaikkea etelästä tulevaa vastaan. Jääräpään kuva tästä pohjoisesta maasta ja maisemasta on kaunis mutta kaunistelematon.

Jääräpää pohjautuu kajaanilaissyntyisen Mikko-Pekka Heikkisen (s. 1974) vuonna 2014 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin.


Periksi ei anneta!
Kirjoitin Jääräpään, koska halusin jatkaa teemaa Etelä- ja Pohjois-Suomen välisestä taistelusta. Terveiset Kutturasta -kirjassa repeämäisillään oli valtakunta, Jääräpäässä pariskunta.
Tarkensin ihmisiin, jotka elävät eri maailmojen ja kulttuurien liitoskohdassa. Halusin kertoa mitä tapahtuu, kun seisoo kahdella mannerlaatalla, jotka järisevät toisiaan vasten.

Jääräpää oli minulle tietoinen taiteellinen riski, koska yhdistin tarinassa kaksi elementtiä, jotka ensi näkemältä eivät millään istu samoihin kansiin: huumorin ja naisiin kohdistuvan väkivallan. Jälkimmäisestä kirjoitin, koska olen aina puolustanut heikommassa asemassa olevia. Terveiset Kutturasta oli syrjäseutujen kostotarina, Jääräpää naisten. Huumoria lisäsin, koska ilman sitä elämä on raskasta, mutta vaimonhakkaukselle en tekstissäni naura sekuntiakaan. Tämä oli asia, jota en koskaan jaksanut vääntää rautalangasta, kun toimittajat haastattelivat minua Jääräpäästä, mutta sanon sen nyt. Riskinihän kannatti: Jääräpää sai lehdissä kiittävät arviot.

Olin ilahtunut, kun Oulun kaupunginteatterin johtaja Kari-Pekka Toivonen soitti ja kertoi haluavansa Jääräpäästä näytelmän. Tarina sijoittuu Ylä-Lappiin, mutta siinä esiintyvää ihmistyyppiä tavataan kautta Pohjois-Suomen. Oululaiset ovat ehdottomasti jääräpäitä, ja vallitseehan Oulussa vähintäänkin terve epäluulo Helsinkiä kohtaan.

Jääräpään saamelaissankarin Piera Karhuvuoman motto kuuluu: ”Mie vastustan.” Sillä ajatuksella on pohjoisessa sinnitelty tähän päivään asti, joten suunnan korjaukselle lienee tuskin tarvetta. Vai onko? Päätä itse, nähtyäsi näytelmän. -Mikko-Pekka Heikkinen

Kommentit

Hyvältä näyttää

Akseli Ojala / 1.08.2016

Näyttää todella hyvältä esitykseltä, tilasin lipun heti luettuani kuvauksen! :)
Kalevan etu

teatteri-paivi / 2.05.2016

Hei!
Lipun pääsee ostamaan tämän sivun oikealla ylhäällä olevan sinisen "osta lippu" -linkin takaa.
Kalevan etu?

Aila Outinen / 25.04.2016

Mitä kautta pääsen tilaamaan Kalevan 2 - yhden hinnalla lipun 3.11. ?

Kirjoita oma kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display