Breaking the Waves tuo rajat rikkovan rakkauden lähikuvaan!

Rakkauden valta on rajaton.
Ensi-ilta suurella näyttämöllä 14.11.2015
 

Breaking the Waves on spektaakkeliksi kasvava draama sielunkumppanuudesta ja rakkauden järjenvastaisesta voimasta. Näyttämöteos perustuu Vivian Nielsenin dramatisointiin Lars von Trierin Breaking The Waves -elokuvasta (1996) sekä von Trierin, David Pirien ja Peter Asmussenin filmikäsikirjoituksesta. Breaking the Waves ei ole elokuvan toisinto, vaan aisteja hivelevä, villi ja itsenäinen tulkinta, joka omaäänisyydellään tekee kunniaa von Trierin elokuvalle.Näytelmän tarinassa nuori, tiukan uskonnollisessa yhteisössä elävä Bess rakastuu itseään huomattavasti vanhempaan Janiin. Omalaatuinen ja valloittava Bess on yhteisönsä suojatti, koskematon luonnonlapsi. Öljynporauslautalla työskentelevä Jan on puolestaan muukalainen, jollaiset yhteisö kokee uhaksi. Bess saa kuitenkin luvan mennä naimisiin rakastettunsa kanssa. Kaikki haaveet ovat vihdoin toteutumassa.

Eräänä päivänä Jan tuodaan kotiin öljynporauslautalta työtapaturman halvaannuttamana. Bessin ja Janin unelmat tuhoutuvat ja Bess yrittää epätoivon vimmalla säilyttää heidän rakkautensa hengissä. Yksikään raja ei jää ylittämättä, kun Bessin elämä muuttuu uhrautumisen syöksykierteeksi kohtalokkain seurauksin.

Breaking the Waves yhdistää 70-luvun vintage-henkeä ja tunnistettavasti nykyaikaista, visuaalista maailmankuvaa. Näytelmä on suuren näyttämön tunnevoimainen intohimodraama. Viime kädessä se on myös kuvaus niistä peloista ja haluista, joita kaikki tuntematon ihmisessä herättää.


”Mä en anna sun kuolla ikinä. Ehkä sun päässä on ihan pikkusen pahaa, mut mitä siitä. Mä rakastan sua. Mä rakastan kaikkee mitä sun päässä ja koko sussa on.”

UUTTA! Live-videokuvausta 80 % esityksestä

Henkeäsalpaavan kauniissa ja häkellyttävän nykyaikaisessa näyttämöteoksessa käytetään intensiivistä live-videokuvausta, jota Oulun kaupunginteatterissa ei ole ennen nähty. Tarinan henkilöiden ilmeet ja eleet painuvat katsojan verkkokalvoille suurina, kauniina ja kauhistuttavinakin lähikuvina.


”Breaking the Waves puhuttelee katsojia yli teatterin ja elokuvan genrerajojen, yli kansallisuusrajojen ja ennen kaikkea yli ikärajojen. Kaikki me haluamme kokea elämämme ja rakkaussuhteemme merkittäviksi. Haluamme tuntea, että olemassaolollamme on vahva merkitys. Breaking the Waves houkuttelee meitä miettimään elämämme syvimpiä arvoja. Jos rakkaus on todella suurin mahdollinen voima, miten me toteutamme sitä? Mitä oikeastaan on todellinen lähimmäisenrakkaus? Pystymmekö elämään “omaa elämäämme” tuhoamatta muita?”, kysyy ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen.

Breaking the Waves mediassa

Breaking the Waves Oulun kaupunginteatterissa
Anni Hyypiö, Oulun ylioppilaslehti 10/2015, s. 22

Elokuvan näyttämöversio murtaa yksityisen rakkauden rajat
Johanna Siik, Sylvi.fi 17.11.2015

Breaking the waves kertoo erilaisen rakkaustarinan – julma pahoinpitelykohtaus vaatii tarkan harjoittelun
Ari-Pekka Sirviö, Yle 13.11.2015

Yleisökommentteja

- Näyttelijöiden tulkinnat olivat loistavia. Esitystä tuli seurattua niin intensiivisesti, ettei kameramiestä huomannut lainkaan. Teatteriyleisö oli kerrankin aivan hiiren hiljaa.

-Pääosien esittäjille vaativa ja raskas roolitus ,mutta katsoja nautti- ainakin minä ja puolisoni. Suuri kiitos näyttelijöille , ohjaajalle ja koko ryhmälle.

-Tunteisiin vetoava, modernia näyttämötekniikkaa hyödyntävä, onnistuneella roolituksella toteutettu ajaton rakkaustarina!!! Videokuvaus täydensi kerrontaa viemättä kuitenkaan huomiota pois tapahtumista. Tähän toteutukseen istui täydellisesti tuntumatta päälleliimatulta. Fyysinen, emotionaalinen ja ajatuksia herättävä kokonaisuus. Rakkaus on ikiaikainen ja se on juuri tätä kaikkea. Kiitos!

-Lars von Trierin elokuvan nähneenä yllätyin tuotannon toimivuudesta. Erityisesti videotekniikan hyödyntäminen lähensi katsojaa ja esitystä: jokainen ilme, ilmeen muutos näkyi selvästi. Pääroolin esittäjä oli erinomainen valinta tyttömäisyydessään ja herkkyydessään. Loppu oli huimaavan koskettava ja kaunis.

-Oli kyllä huikea esitys. Tykättiin!

-Todella pysäyttävä ja erittäin upeasti uudella tavalla toteutettu esitys! Moniulotteinen, meni ihon alle. Kyllä tykkäsin paljon!

-Aivan huikean järisyttävä esitys, josta ei kuivin silmin pääse pois. Suosittelen!

-Wow! This looks amazing! Nice work Oulu x

Kommentit

huippusuoritus

aila / 3.04.2016

NÄIN VOIMAKASTAA TETTERIKOKEMUSTA EN OLE KOKENUT SITTEN HIROSHIMA RAKASTETTUNI JÄLKEEN. KIITOS KAIKILLE NÄYTELMÄÄN OSALLISTUJOILLE, TEITTE HUIPPUSUORITUKSEN,
Huikea kokemus

Päivi / 11.03.2016

Kiitos huikesta ja vavisuttavasta teatterikokemuksesta! Aihe oli rankka ja kylmät väreet kulkee vieläkin iholla.Hienoa työtä koko näyttelijäkaartilta. Livekuva screenillä toimi tosi hyvin.
Kiitos!

Timpe / 17.01.2016

Mahtava esitys! Kiitos hienoille näyttelijöille! Saatte olla ylpeitä itsestänne.

Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Itse voisin käydä jopa uudelleenkin.
Todellinen teatteritapaus

Teatraali / 23.11.2015

Taivaslaulun on sanottu olevan syksyn teatteritapaus ja hitti Oulussa. Näin voi hyvinkin olla, mutta taivaslaulua en ole vielä nähnyt, mutta Breaking the Waves –näytelmän olen ja voin sanoa, että ainakin minulle esitys on syksyn teatteritapaus ja hitti. En ole kyseistä kirjaa lukenut, enkä elokuvaa katsonut, en tiennyt teoksesta mitään muuta kuin mitä Oulun kaupunginteatteri on siitä kirjoittanut. Odotin tarinan olevan paljon pehmeämpi ja kevyempi ”lovestory”, mutta tämähän olikin rankka kuvaus Bessin (Lotta Vaattovaara) ja Janin (Janne Raudaskoski) rakkaustarinasta.
Koko näyttelijäporukka osaa asiansa ja erityiskiitos menee kiistatta Lotta Vaattovaaralle. Ei jäänyt mitään kysyttävää. Hän eli Bessin roolin kaikkine tunteineen niin täysillä ja uskottavasti. Tämä on Vaattovaaran tulikaste ja todellinen tervetulojuhla Oulun näyttämölle. Kaikki muutkin näyttelijät tekivät onnistuneet roolityöt.
Taidokasta näyttelijäntyötä tässä versiossa tarvitaankin livekuvauksen ansiosta. Näyttelijöiden kasvot näkyvät screenillä lähikuvassa. Siitä kyllä paistaa jos ote herpaantuu. Ei herpaantunut. Katsoja pääsee tällä kertaa aivan näyttelijöiden iholle ja näkee kulissienkin taakse. Oli mielenkiintoista ja mukavan erilaista, että näimme screeniltä, mitä kulissien takana tapahtui. Osa kohtauksista kun tapahtuu seinien takana. Esimerkiksi kuinka mahtavasti leikkaussali/sairaalahuone on luotu lavastuksen ja kuvauksen avulla. Etukäteen epäröin tätä livekuvausasiaa, että mahtaako vain sekoittaa ja vaikeuttaa seuraamista niin kuin kävi aikoinaan pienen näyttämön ”Rikos ja rangaistus” –näytelmässä. Mutta toisin kävi. Tällaista haluaisin nähdä jatkossa useamminkin. Katsoja pääsee paljon paljon syvemmälle roolihenkilöihin ja heidän tunteisiin samoin kuin lavasteisiin ja tunnelmiin. Ja tässä yhteydessä on sanottava, että lavastus on kerrassaan taidokas. Silmiemme eteen avautuu aina uusia huoneita ja maailmoja kun seinät nostetaan ylös.
Breaking the Waves yllätti erittäin positiivisesti ja tuli vähän puun takaa. Nautin. Tämä oli suurta, erilaisia tunteita ja tunnelmia räiskivää draamaa, kuten oli taannoinen suuren näyttämön todella onnistunut ”Elokuu” näytelmäkin. Toivon vain, että katsojat löytävät tämän.
Biisi hämää

Janne / 19.11.2015

En tiedä näytelmästä, mutta lukuisista hakuyrityksistä huolimatta en ole onnistunu löytämään tuota tv-spotissa kuuluvaa biisiä. Voisko joku kertoo kenen ja mikä värssy on kyseessä :) Ja asiaan liittyen: leffan nähneenä ois ihan mielenkiintosta nähdä näyttämöversio aiheesta..ei varmastikaan maailman helpoin sovitus.
- Biisi on Kiltti tyttö (säv. Samuli Laiho, san. Hilkka-Liisa Iivanainen), tehty tätä näytelmää varten.
Viimeksi muokattu: 20.11.15 / teatteri-paivi  

Kirjoita oma kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display