Amadeus

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) on yksi historian suurimmista säveltäjistä. Hän etsi sävelensä ilosta ja eletystä elämästä juoden maljansa pohjaan asti. Vain 35-vuotiaana kuolleen säveltäjän kohtaloon liittyy mysteeri, faktoja ja epäilyksiä, joille vauhdikas ja yllätyksellinen musiikkinäytelmä perustuu. Kilpaileva hovisäveltäjä Antonio Salieri joutui seuraamaan sivusta Mozartin huvittelevaa ylivoimaisuutta, ja viimeisinä vuosinaan Salieri väitti myrkyttäneensä Mozartin.

Peter Shafferin draamaa siivittää Mozartin musiikki. Musiikillisia helmiä välillä oopperaksikin yltyvässä teoksessa esittää teatterimuusikko Henna Lingon kanssa Oulun konservatorion oopperastudion orkesteri. 

Ohjaaja Heta Haanperän tulkinnassa Amadeus on näytelmä kauneudesta. ”Ihmisenä olemisen merkittävin liikkeellepanija on kauneus. Sitä tavoitellaan koko elämän taival. Me käännämme aistimme kohti ihmisiä, maisemia, maalauksia ja sävelteoksia ja näemme siellä elämän tarkoituksen - ilon. Näytelmä on myös rankka kuvaus suurista vastakohdista: kaksi säveltäjää taistelee tietään kohti kauneutta, yhä koventuvalla hinnalla.

”Amadeus on kuin kerrosleivos, jossa on pohjalla draamaa, välissä konserttia ja pinnalla estetiikkaa eli kauneusarvojen tutkimista.” Eeva Kauppinen, Kaleva 29.9.2014

Katso upea traileri 27.9. ensi-iltansa saavasta Amadeuksesta!

 

Kommentit

Re: Amadeus

Anonymous / 12.12.2014

Todella hyvä näytelmä! Puvustus hieno ja ammattitaitoiset näyttelijät ja artistit. Mozartin musiikkia olisi voinut olla vielä enemmän.
Amadeuksen lumoissa

Eija / 12.12.2014

Todella positiiviset jälkitunnelmat. Erityiskiitos hienosta puvustuksesta ja lavasteista, jotka siirsivät meidät "tulevaisuuden ihmiset" muutaman vuosisadan taakse.
Amadeus

Timo K. / 17.11.2014

Aivan loistava, yllätyin kuinka korkeatasoinen. Mahtavat näyttelijät ja ennen kaikkea Herra Mozart, Tomi Enbuska, hitto mikä kyky. Kaunis musiikki ja upeat laulajat ja muusikot. Kaikkia pitäisi kiittää ja ylistää, jäitte mieleeni, Kiitos.
Viimeksi muokattu: 26.11.14 / teatteri-paivi  
Hienoa Janne!

Sirkka J. / 15.11.2014

Olin koulumme oppilaiden kanssa katsomassa päiväesitystä torstaina 13.11.
Ensimmäisen kerran näin entisen koulukaverini Jannen lavalla. Mikä hieno esitys! Suuret ablodit hänelle :)
Viimeksi muokattu: 26.11.14 / teatteri-paivi  
Re:

Anna T. / 27.10.2014

Näytelmä toi hienovaraisilla keinoilla esille ihmiset tunteineen ja luonteenvikoineen. Nyt ei paisuteltu rekvisiitalla eikä tehosteilla. Näyttelijät loistivat ammattitaidollaan. Sekä Mikko Raudaskoski että Tomi Enbuska onnistuivat erinomaisesti tuoman esiin ihmisen moniuloitteisuuden ja traagisuuden.
Viimeksi muokattu: 26.11.14 / teatteri-paivi  
Joskus iskee - joskus ei

Teatraali / 11.10.2014

Suurella näyttämöllä pyörivästä musiikkinäytelmä Amadeuksesta jäi päällimmäisenä mieleen kaunis visuaalinen ilme. Hieno lavastus, valot ja puvut loivat yhdessä näyttämölle kuvia kuin suoraan jostain satukirjasta.
Vaikka kyseessä on maailmanmenestysnäytelmä niin minulle Amadeuksen tarina ei iske järin kiinnostavana. Toki näytelmässä on hyviä roolisuorituksia joista tähän nostan esille Pentti Korhosen mainion ja rennon Itävallan kerisarin.
Musiikillista antia oli mukava kuunnella ja paikoin tuntui kuin olisinkin ollut oopperassa. Hyvin paljon oopperan kaltaista tässä oli.
Kyllä sen itsestä huomaa milloin esitys vetää puoleensa ja milloin ei. Nyt ei, mutta jälleen yhtä teatterikokemusta rikkaampana. Teatterikokemus on aina ainutlaatuinen, piti sitten esityksestä tai ei. On mukava katsoa monenlaista ohjelmistoa.
Ihana

Teatteri Runo / 3.10.2014

Tämä teos vain on niin hyvää näytelmää kuin mitä ammattilaisilta näyttelijöiltä voi odottaa. Mestarillinen teos, täynnä upeita lavasteita, näyttäviä pukuja, massiivista musiikkia, jota olisi saanut olla vielä enemmänkin. Kyllä Oulussa osataan - kiitoksia upeasta kokemuksesta. Olette vain niin hyviä!

Kirjoita oma kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display