Kauppamatkustajan kuolema - arviot

MTV3:n 45-minuuttia 16.1. (29:08) antoi Kauppamatkustajan kuolemalle neljä tähteä
"Oulun kaupunginteatterissa ensi-iltansa saanut Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolema osuu tähän aikaan kipeän hyvin. Näemme ihmisen, joka on kiinnittänyt koko elämänsä unelmaan menestyksestä. Nyt - loppuun kuluneena - hän on muuttunut häiriötekijäksi työelämässä. Sellainen on Risto Tuorilan näyttelemä Willy Loman.
Kuten suurten tragedioiden sankarit, Willy on myös tehnyt kohtalokkaan rikoksen. Hän on kasvattanut poikansa uskomaan ystävien, menestyksen ja vaikutusvallan kolmiyhteyteen. Tärkeintä on olla tykätty. Sekin osuu tähän aikaan. Entä jos ei olekaan?
Paavo Westerbergin ohjaus zoomaa perheen keskinäiseen dynamiikkaan, jossa kilpailuyhteiskunta tiivistyy. Lavastus korostaa suurkaupungin ahtauden ja avaran maalaismaiseman vastakkainasettelua.
Näytelmä tarjoaa näyttelijöille kiitollisia haasteita. On suuria tunteita, ajatuksia ja aavistuksia. Koko Oulun kaarti tekee rooleissaan vaikuttavaa työtä."

Sanomalehti Kaleva ylistää Oulun kaupunginteatteria!
Säkenöivä family Willy Loman - Eeva Kauppinen, Kaleva 14.1.2013
"Tällaista teatterin triumfia ei ole Oulun kaupunginteatterissa koettu miesmuistiin, jos koskaan. - - Kauppamatkustajan kuolema on huikeinta teatteria mitä Oulussa on nähty vuosikymmeniin. Se on teatterin triumfi, riemuvoitto. Älykästä, säihkyvää, koskettavaa ja satuttavaa esitystaidetta, joka kestää useammankin uppoutumisen.
Nyt voi vilpittömästi suositella hyppyä teatterin ja aidon 50-luvun Studebakerin kyytiin.
Uskon, että viidakkorumpu rumputtaa tätä samaa viestiä. Tässä on esitys, josta uusi Oulu ja isommatkin ympyrät voivat tyydyttyä ja olla ylpeitä. Kauppamatkustajan kuolemasta ei poistu tyhjänä tai koskemattomana. Kauppamatkustaja on Oulun kaupunginteatterin iso jytky.” 

Unelmia on, mutta ne eivät toteudu, Kari Lunnas, Pohjolan Sanomat 15.1.2013
"Risto Tuorila elää Willy Lomanin elämää niin mielikuvitusmaailmassa, yksin höpisevänä rauniona kuin kasvojensa menetystä pelkäävänä huippumyyjänä. Hannele Nieminen tekee syvästi tuntevan ja naisen asemaan alistuvan Lindan roolin käyttäen oivasti laajaa tunneskaalaansa. Molempien roolisuorituksesta henkii pitkän kokemuksen ja iän tuoma kypsyys. - -
Oulun kaupunginteatteri on valinnut ohjelmistoonsa aiheen, joka on sekä ajankohtainen että tärkeä. Tänä päivänä, jos milloinkaan on aika pohtia yhteiskunnan kehitystä syvemmin kuin jonkin yksittäisen tapahtuman kautta. Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolema tarjoaa erinomaisen tilaisuuden nähdä yhden perheen tragedia osana laajempaa kokonaisuutta."

Klassikko puhuu ja näyttelijäntyö juhlii, Sinikka Viirret, Kainuun Sanomat 14.1.2013
"Taputukset ja tömistykset ovat yleisön vastaus näyttelijä Risto Tuorilalle. Eläkkeeltä myyntimies Willy Lomanin rooliin palannut Tuorila teki oikean päätöksen.
Kolmen tunnin ajan yleisö on henkeään pidätellen seurannut, mitä tapahtuu vanhalle ja väsyneelle miehelle, jonka unelmat luhistuvat ja elämänvalheet paljastuvat. Tuorila elää vanhan kaupparatsun roolin niin täydesti, että katsomossa on välillä vaikea muistaa seuraavansa draamaa. - -
On kylmäävää huomata, miten hyvin tämä rahan vallasta kertova näytelmä tuntuu puhuvan juuri meidän ajastamme, tästä päivästä, jolloin ihmisen arvo mitataan rahassa. - - Mielessä pyörivät puheet ikääntyvien palkka-alesta, kun provisiopalkalle vuosikymmenten työrupeaman jälkeen joutunut Willy Loman ei ansioillaan pysty enää elättämään perhettään. Vielä potkut saatuaan kauppamatkustaja anelee työtään takaisin.
Ihmiseltä viedään työ ja palkka, ja samalla häneltä otetaan pois ihmisarvo. Ellei ihminen tuota, hän saa tuntea olevansa turha, hyödytön."

Kaikkien aikojen näytelmä, Anja Manninen, Suomenmaa 15.1.2012
"Työuupuneen, 63-vuotiaan Willyn nöyrä pyyntö on, että hän saisi 35 työvuoden jälkeen jäädä töihin New Yorkiin, eikä hänen enää tarvitsisi ajaa tuhansia maileja ja kiertää maanteitä ja kaupunkeja. Mutta firma ei Willyä enää tarvitse. Hän saa potkut.
Näytelmän muita tasoja ovat Willyn ja Linda-vaimon syvä rakkaus sekä isän ja poikien mittelö. Linda tuntee miehensä viat ja arvaa ehkä syrjähypytkin, mutta rakkaus kestää. - - Vaikka näytelmä on surullinen ja alakuloinen siitä löytyy myös ripaus huumoria. - - Klassikoksi Kauppamatkustajan tekee sen iättömyys. Teksti puhuttelee yhtä väkevästi tänään kuin vuonna 1949. Saamme jatkuvasti uutisia uusista ja uusista irtisanomisista: kymmeniä ja satoja ihmisiä toisensa perään. Willy pitää loppuun asti kiinni miehen ylpeydestään ja kunniastaan."

Toteutus on hieno, ja muun muassa aikasiirtymät on tehty taiten, Paula Airaksinen, Luen ja kirjoitan -blogi 16.1.2013
"Tarina koskettaa, huvittaa ja saa ajattelemaan. Teemat puhuttelevat aikuisia katsojia iästä riippumatta, vaikka eilen suuri sali oli taas valtaosin harmaita panttereita täynnä. Toivottavasti Pohjois-Suomen nuorempi polvikin löytää virkistyneen näyttämötaiteen Oulun kaupunginteatterista! Kauppamatkustajan kuolemaa ei ole turhaan kehuttu. Menkää katsomaan!

Takkijonossa esityksen jälkeen kuultua:
Paras näytelmä, jonka olen nähnyt!

En katsonut kertaakaan kelloa.
Kova työ näyttelijälle.
Kannatti tulla!"

Cxense Display