Kauppamatkustajan kuolema

MTV3:n, Kaleva, Pohjolan Sanomat, Kainuun Sanomat ja bloggari ylistävät näytelmää! "Tällaista teatterin triumfia ei ole Oulun kaupunginteatterissa koettu miesmuistiin, jos koskaan. - - " - Kaleva 14.1.2013

Yle Radio 1 Kultakuumeen Risto Tuorilan pitkä haastattelu  pe 11.1. klo 15.20

Kauppamatkustajan kuolema on Arthur Millerin menestysteos, ja muun muassa Pulitzerilla palkittu maailmankuulu klassikko. Näytelmä on osuva ja ajaton kuvaus miehestä, joka yrittää elää unelmansa mukaan, ansaita elantonsa ja huolehtia perheestään. Klassikkojen tapaan Kauppamatkustajan kuoleman teemat puhuttelevat yhä uusia sukupolvia, myös meitä, yt-neuvottelujen aikalaisia.

Traileri Kyösti Niva

Risto Tuorila palasi näyttämölle

Päärooliissa Willy Lomanina nähdään rakastettu ja tässäkin roolissaan ylistetty näyttelijä Risto Tuorila, jonka moni muistaa suurina suomalaishahmoina elokuvissa Täällä Pohjantähden alla I ja II Jussi Koskelana sekä Tuntemattomassa sotilaassa (1985) Vilho Koskelana. Hän jäi pitkän taiteilijauran jälkeen eläkkeelle Oulun kaupunginteatterista vuonna 2010. ”Palasin näyttämöllä nimenomaan tämän näytelmän vuoksi. Sillä on painavaa sanottavaa, joka kolahtaa nyky-Suomeen, irtisanomisten arkipäivään.”

Toisessa pääroolissa Willyn vaimona esiintyy vastikään Pro Finlandia –mitalin saanut Hannele Nieminen. Hän pitää Kauppamatkustajan kuolemaa tärkeänä suuriin ikäluokkiin kuuluville. ”Eläkeiän lähestyessä moni katsoo päähenkilön tavoin taaksepäin, kymmeniin työelämälle annettuihin vuosiin. Kun palkka lopuksi otetaan pois, otetaanko samalla pois myös ihmisen arvokkuus, ihmisarvo?”

Ohjaaja Paavo Westerberg on näytelmäkirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja ohjaaja, sekä näyttelijä. Hänelle on myönnetty Jussi-palkinnot elokuvista Valkoinen kaupunki ja Paha maa. Hänen kirjoittamansa ja ohjaamansa tv-draama Jälkilämpö oli ehdolla Prix Italia -palkinnon saajaksi. Westerberg on Suomen Kansallisteatterin kotikirjailija.

Kommentit

Hyvä se oli ja parani loppua kohden

teatteri-ki / 4.11.2013

huikola, Oulu
28. lokakuuta 2013
Kyllä tällaiset ihmisten identiteettiä syvällisesti, yleismaailmallisesti ja aina koskettavat haasteet on aina oltava ohjelmistossa. Roolisuoritukset varsinkin pääroolien osalta olivat loistavat.
Ihana iltapäivä 5.10.2013...

Pirkkoliisa Reklä / 5.10.2013

Enpä olisi uskonut Oulusta löytyvän näin suuria tunne-elämyksiä mitä
Oulun kaupunginteatteri tarjosi lauantain iltapäivänä!
Lavastus ja näyttelijäsuoritukset sekä kokonaisuus imaisivat katsojan/kuulijan
täysin hurmokseen. Suurkiitos esityksestä!
Kyllä Oulussa näköjään OSATAAN - ollaan tyytyväisen onnellisia ja Millerin
tekstitys hämmentää sekä hirvittää ajankohtaisuudellaan.
Riipaiseva klassikko

Teatraali / 24.04.2013

Kun luin, että kauppamatkustajan kuolema on tulossa Oulun kaupunginteatterin ohjelmistoon, odotin kovasti näkemäni sen. Enkä vähiten siksi, että oululaisille tutuksi tulleet konkarinäyttelijät Risto Tuorila ja Hannele Nieminen palaisivat jälleen näyttämölle.Ja vielä samalle näyttämölle yhtä aikaa. Kaikki odotukset täyttyivät. Esitys oli todella puhutteleva ja hyvin rullaava. Kaikki näyttelijät puhalsivat yhteen hiileen. Jos näin kuluneesti voi sanoa. Risto Tuorila oli Willy Lomanina niin riipaiseva ja uskottava, että ihan ajattelin, että on se suunnaton harmi, että tuo mies on eläkkeellä. Tuorilan työtä on aina niin ilo seurata. Niin syvällä roolissa ja niin uskottava. Niin upeasti Tuorila leikkasi tunnetilasta toiseen. Ja Hannele Nieminen miestään rakastavana ja häneen vahvasti uskovana, mutta armottomasti miehensä tossun alle jääneenä vaimonaan – koskettavaa työtä. Markus Järvenpää ja Tomi Enbuska heidän poikinaan tekivät myös vahvaa työtä kuten muutkin näyttelijät. Annina Rokka toi esitykseen mainioita herkkupaloja – enkä nyt puhu mistään alastomuudesta vaikka se hauska kohtaus olikin. Yksi sinänsä vakavan näytelmän herkuista on myös Pentti Korhosen esittämän Howard Wagnerin kohtaus jossa hän esittelee äänittämiänsä puhepätkiä perheestään Willylle, jota tämä ei voisi vähempää kiinnostaa ahdistavassa tilanteessaan. Myös lavastus toimii. Näyttämöllä tiuhaan kohtauksesta toiseen pyörivä Lomanin perheen talo on oivasti toteutettu. Taustan kerrostalomaisemat luovat kuvaa tästä ahdistavasta loppuun asti alati puristuvasta tilanteesta. Jossain siellä taustalla häämöttää myös taivas, vapaus. Ja lopussa kun kaikki on revitty auki, kauppamatkustaja menettänyt arvonsa ei talostakaan ole jäljellä kuin runko. Täytyy sanoa, että Oulun teatterin ohjelmisto on tällä hetkellä mielenkiintoisempi kuin pitkään aikaan. Kätilö, Raja ja nyt tämä. En malta odottaa, että ehdin katsomaan Saranoita ja Sardiineja. Kiitos koko näytelmän työryhmälle.
Kauppamatkustajan kuolema

Helle / 24.02.2013

Kiitokset oulun kaupunginteatterille ja sen näyttelijöille todella mahtavasta
teatterielämyksestä. En ole pitkään aikaan saanut kokea mitään samaa kuin
tämä Risto Tourilan esitys kiitos kiitos teille.
Dialogia parhaimmillaan

Eila Paananen / 18.02.2013

Millerin näytelmä on klassikkoa parhaimmmillaan. Vuosikymmenet eivät ole sanomaa haalistaneet. Onko ajankohtaisempia teemoja kuin ikääntyvän työntekijän syrjäyttäminen, loppuunpalaminen, omiin ja lastensa suhteen toteutumattomiin unelmiin havahtuminen, hyväksytyksi tulemisen kaipuu, tarpeelliseksi tuntemisen tärkeys, rahan vallasta puhumattakaan. Tästä päivästä puhutaan näyttelijöiden taidokkaassa toteutuksessa. Esitys on tasokas kokonaisuus, mutta Tuorilan roolityö on teatteritaidetta upeimmillaan. Ihmetelkää ja iloitkaa puhetaiteesta oululaiset! Terveiset Rovaniemeltä.
Kauppamatkustajan kuolema

Pirkko Lukkarila-Karin / 5.12.2012

Oulun teatteri ja kauppamatkustajan kuolema, Pääroolissa Pentti Pääkkönen, olin tuolloin mukana siinä, kuulin Oululaisilta ystäviltäni, että oli ollut maininta lehdessä, en vaan saanut lehteä itselleni. Toivon näkeväni sen 2013. Tulen Suomeen 10.1.2013, olen edelleen teatterin ja tanssin kanssa tekimisissä: kanattaa katsoa www.mhf.fi,vaikka sitä ei olekaan päivitetty hienosti!

Kirjoita oma kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display