Raja - taiteilijahaastattelut

Oululaistaustaisen Riikka Pulkkisen esikoisteos Raja saa ensiesityksensä OulussaRajan on näytelmäksi dramatisoinut Seppo Parkkinen ja ohjaaja on Fiikka Forsman. Yhdessä lavastaja – valosuunnittelija Jukka Kyllösen kanssa he muodostavat työryhmän, joiden menestysteoksia ja maailman kantaesityksiä ovat olleet Q-teatterissa Helsingissä Hugo Prattin kulttisarjakuvahahmo Corto Maltesen seikkailut (2011) ja Jälleenlöydetty aika (2009), joka perustuu Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä –klassikkoon sekä Annie Proulxin Vaarallinen harmonikka (2011) Turun kaupunginteatterissa. Rajan puvut suunnittelee Pirjo Valinen.


”Raja kertoo ihmisen arkisesta yksinäisyydestä suurten eettisten kysymysten edessä. Olen pyrkinyt ohjaamaan teoksen niin, että näyttämön todellisuus leikkaa tapahtumat irti arjesta ja siirtää tarinan kysymykset meidän ja katsojien yhteisiksi ongelmiksi. Siksi päädyimme lavastajan kanssa sijoittamaan katsojat istumaan näyttämön kaikille neljälle reunalle. Ratkaisu mahdollistaa myös kertomusten vaivattoman sisäkkäisyyyden ja teemojen rinnakkaisuuden”, kertoo ohjaaja Fiikka Forsman.

Riikka Pulkkinen: Ilo nähdä, miten Raja piirretään näyttämölle Oulussa

”On kuin lapsi olisi lähtenyt maailmalle, hänellä on täysi vapaus liikkua”, kertoo kirjailija Riikka Pulkkinen oman romaaninsa muuttuessa näytelmäksi. ”On erittäin kiinnostavaa ja inspiroivaa nähdä, millaisia uusia taiteellisia näkökulmia teatterilaiset tuovat teokseen. Ja miten ihmisten välisten rajan piirto konkreettisesti tapahtuu esimerkiksi näyttelijäntyöllä ja ilmeillä.”

”Kävin Oulun kaupunginteatterissa paljon lapsena ja nuorena, ja talon tunnelma on saanut minut tuntemaan koko aikuisikäni rakkautta ja jopa hitusen kateutta teatterimaailmaa kohtaan. Koin aina katsomovalojen sammuessa maagisen hetken ja hyväntahtoisen eteenpäin kurkottamisen tunteen. Sama fiilis tavoittaa minut varmasti myös Rajan ensi-illassa”, Pulkkinen hymyilee.

Pulkkinen antoi dramaturgille vapaat kädet teoksen muokkaamiseen: ”Kirjoitin Rajaan mukaan viittauksen antiikin tragediaan, Sofokleen Antigoneen. Sisällytin tapahtumiin antiikin klassisia juonenkäänteitä. Teatterilaiset tuntevat tragediansa hyvin ja on moninkertainen ilo nähdä, kuinka käänteet on tulkittu ja tuotu näyttämölle”.

Riikka Pulkkinen (synt. 1980) vietti nuoruutensa Oulussa ja kirjoitti ylioppilaaksi Kastellin urheilulukiosta. Hän oli lahjakas yleisurheilija Oulun Pyrinnöllä, päämatkoinaan 800 ja 1 500 metriä. Kirjallisuuden opinnot alkoivat Oulun yliopistossa ja siirtyivät Helsingin yliopistoon.

Raja (2006) on Pulkkisen esikoisteos ja herätti runsaasti huomiota. Teos sai erinomaiset arvostelut, ja se oli muun muassa Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Toinen romaani Totta oli ehdolla vuoden 2010 Finlandia-palkinnon saajaksi. Se on julkaistu eri kielillä jo 12 maassa, joissa myös Raja julkaistaan kuten Saksassa, Ranskassa, Australiassa, Pohjoismaissa ja Belgiassa. Riikka Pulkkisen uusin romaani Vieras, jonka tapahtumat sijoittuvat osaksi Oulun seudulle, julkaistaan 20.9.2012.

Cxense Display