Raja

Onko niitä lainkaan olemassa – oikeaa ja väärää, ja jos on, mihin raja piirretään?

Professori Anja Aropalo suunnittelee miehensä armomurhaa. Lukiossa opiskeleva 16-vuotiaalla Marilla on salainen suhde äidinkielenopettajaansa Julian Kanervaan. Julianin tytär Anni tarkkailee tätä kaikkea lapsen näkökulmasta.

Kirjailija Riikka Pulkkinen oli lapsena ja nuorena ahkera vieras Oulun kaupunginteatterissaOululaistaustainen Riikka Pulkkinen (synt. 1980) kirjoittaa nykypäivän ihmisestä ja rajasta, joka piirtyy miehen ja naisen, aikuisen ja lapsen, elämän ja kuoleman, valon ja pimeyden väliin. Teos kysyy: Millainen vastuu ja vapaus lankeaa sille, joka uskaltaa ylittää rajan – tai päästää toisen sen yli?

Katso näyttämökuvat

Kriitikot ylistävät Rajaa

Lue Riikka Pulkkisen koko haastattelu

”On erittäin kiinnostavaa ja inspiroivaa nähdä, millaisia uusia taiteellisia näkökulmia teatterilaiset tuovat teokseen. Ja miten ihmisten välisten rajan piirto konkreettisesti tapahtuu esimerkiksi näyttelijäntyöllä ja ilmeillä”, kirjailija Riikka Pulkkinen (synt. 1980) sanoo. Raja (2006) on hänen esikoisteoksensa, joka herätti runsaasti huomiota. Kirjailija on ollut ehdolla vuoden 2010 Finlandia-palkinnon saajaksi, ja hänen tuotantoaan on käännetty useille kielille. Pulkkisen uusin romaani Vieras, jonka tapahtumat sijoittuvat osaksi Oulun seudulle, julkaistaan 20.9.2012.

Rohkea teksti motivoi näyttelijää, Timo Pesosen haastattelu Oulu-lehdessä

Kommentit

Vahvaa työtä

Teatraali / 2.02.2013

Raja on erittäin ajankohtainen näytelmä. Joka päivä Suomessakin varmasti monet ihmiset ovat näytelmän kysymysten äärellä. Mikä on oikein ja mikä väärin? Missä menee raja? Esityksessä risteilee kaksi tarinaa. Toinen on Anjan ja Antin tarina, jossa Anja suunnittelee miehensä Antin armomurhaa. Toinen tarina puolestaan käsittelee Marin ja hänen äidinkielenopettajansa Julianin suhdetta. Tarinat risteilevät nopeilla leikkauksilla. Kun entinen kohtaus on vielä käynnissä aloittaa seuraavan kohtauksen alkurepliikin sanoja jo oman kohtauksensa toisaalla näyttämöllä. Jouluinen pöytä kattauksineen jää sopivasti myös seuraavan kohtauksen käytettäväksi. Vaihdot olivat kaikkinensa erittäin sujuvia. Koko joukkue on yhtä vahvaa lenkkiä. Taaskaan en malta olla kehumatta tätä katsomon ja näyttämön rajan häivyttämistä. Kun katsoja laskeutuu lämpiöstä portaita alas Pikisaliin ovat näyttelijät avoimesti näkyvillä ja yksi toisensa jälkeen tulevat näyttämölle aivan omina itsenään ja näin kaikki tässä intiimissä tilassa ovat yhtä: katsojat ja näyttelijät. Kuka näyttelijöistä avaa ääntään, ketkä juttelevat keskenään päivän tapahtumista, joku laulaa taustabiisin mukana kunnes kuin salaman iskusta kaikki ovatkin rooleissa ja peli avataan. Näyttämöratkaisu on oivallinen. Areenanäyttämö, kuin aikoinaan Tukholma-esityksessä. Aika kului todella nopsaan vaikka väliaikaa ei ollut. Hyvä, että ei ollut. Jännite olisi kärsinyt. Kiitos.
Re:

Marja Saksholm / 27.12.2012

Parasta teatteria aikoihin. Iso kiitos koko työryhmälle. Kaikki osa-alueet toimivat ja esityksen rytmi oli loistava. Lisää tällaista. Hienoa, Oulu!
Raja ensi-ilta

Ritva Anttila / 11.09.2012

Kiitos Raja -esityksen tekijöille paljon ajatuksia herättävästä esityksestä. Olin lukenut kirjan ennakkoon, joten se helpotti esityksen seuraamista. Yksinkertaiset lavasteet toivat esitykseen syvyyttä ja antoi katsojalle "mielikuvitukseen" liikkumisvaraa. Erityisen ylpeä oli tätinä Sanni-Mari Kannon suorituksesta, koska Marin rooli oli haastava. Sanni-Mari sai välitettyä hyvin Marin herkän tunnetilan nuoren tytön kasvamisesta naiseksi. Iida Vanhala oli myös sisäistänyt hyvin Tinkan roolin. Anjan ja hänen miehensä elämäntilanne myös herkisti sekä jätti paljon ajattelemista. Viimeaikoina on hyvin paljon julkisesti keskusteltu vanhenemisesta ja siihen liittyvistä hoivatarpeista, joten senkin vuoksi aihe oli herkkä ja omalla tavalla kuitenkin kaunis. Kiitos koko Raja työryhmälle todella hyvästä esityksestä. Toivottavasti mahdollisimman moni tulee teatteriin esitystä katsomaan

Kirjoita oma kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display