Kätilö - taiteilijahaastattelut

Näyttelijä Elina Korhonen pääroolissa kätilönäKatja Kettu: Jäämeren suuruus ja vankileirin ahdistavuus näyttämölle

”Olen ehtinyt vasta puheväleihin ja alustaviin dramaturgin kanssa. Annan hänelle vapaat kädet, koska luotan ammattilaisen näkemykseen. Toki on hienoa päästä mukaan näytelmän kirjoittamiseen. Minusta on äärimmäisen jännittävää, miten Kätilö kääntyy teatteriesitykseksi, miten Jäämeren suuruus ja vankileirin ahdistavuus saadaan samalle näyttämölle", kirjailija Kettu kertoo.
"Olen onnellinen, että kantaesitys nähdään nimenomaan Pohjois-Suomessa ja että pohjoisessa osataan arvostaa sinne sijoittuvia tarinoita ja tekstejä. Petsamo näyttäytyy itselleni maagisena, vaiettuna ja unohdettuna alueena, jota olen halunnut tutkia. Tarinassa on kuitenkin myös universaaleja kysymyksiä ihmisen vastuusta toista ihmistä kohtaan. Perimmiltään se kertoo oikeudesta rakkauteen sodan keskellä, silloin kun yksilöltä on viety kontrolli omasta elämästään eikä huomisesta ole tietoa. Tahtoisin myös, että Suomen historiassa puhuttaisiin enemmän Pohjoisen historiasta, Lapin sodasta ja Petsamon ajoista. Monelle etelän ihmiselle tekisi hyvää tietää, millä tavalla täällä on pärjätty ja millaisia ponnistuksia sota täällä on vaatinut”, Kettu jatkaa.

Näyttelijä Tomi Enbuska pääroolissa SS-upseeri Johann AngelhurstinaDramaturgi Paula Salminen: Suuri saaga on suuri haaste

”Kätilö on valtava haaste dramatisoijalle. Kuinka rajata tämä vuosikymmenet ja sukupolvet lävistävä saaga näyttämölle? Miten napata kiinni rikkaaseen kieleen ja murteen nyansseihin? Miten kuljettaa juonta tiukasti, mutta samalla kellua Jäämeren rannan rakkaudessa sekä pysähtyä kairalle ja vankileirin parakin katolle tähtiä tuijottamaan? Miten kohdata vaiettu historia henkilötasolla? Kaikkea tätä pohdin ja katseeni tarkentuu tarinan ytimeen: Kätilö on rakkaustarina. Rakkaus on iloa ja toivoa, menetystä ja sokeutta, tunnistettavaa ennen ja nyt”, pohtii dramaturgi Paula Salminen, jonka viimeisin näytelmä 13 uponnutta vuotta –näytelmä (kantaesitys Kansallisteatterissa 21.3.2012) sai kriitikoilta poikkeuksellista ylistystä.

Ohjaaja Heta Haanperä: Kätilön noustessa näyttämölle kerromme tuhansien suomalaisnaisten tarinan

”Maailman pohjoisimmat metsät, Petsamon tunturit ja vuonot ovat isoäitiemme tavoin haudanneet monta tarinaa”, sanoo ohjaaja Heta Haanperä. ”Katja Kettu sai yhden vahvan selviytymistarinan kautta Petsamon rannat laulamaan häpeästä ja kauhusta välittämättä. Tuloksena on tarina Lapin sodan kehystämästä naisesta siellä, missä ihmisellä ei ole arvoa ja jossa ihmisyyden rajat venytetään ääripisteeseen. Kätilön noustessa näyttämölle kerromme tuhansien suomalaisnaisten tarinan, kokemuksen sodasta natsien rintamaveljinä ja rauhansopimuksen jälkeen vihollisina. Sota koskettaa meitä kaikkia halusimmepa sitä tai emme”, jatkaa Haanperä, jonka menestysohjaukset Oulussa ulottuvat Kultalammesta West Side Storyyn.

Cxense Display