Kätilö

Väkevä rakkaustarina Jäämeren rannalla, maailmansodan keskellä

kätilönä Elina Korhonen ja SS-upseeri Johann Angelhurstina Tomi EnbuskaKatja Ketun (synt. 1978) tosipohjainen menestysromaani tuodaan näyttämölle ensimmäistä kertaa Oulussa. Teosta on kiitetty poikkeuksellinen runsaasta ja väkevästä kielestä. Sama alkuvoimaisuus ja aistivoima koetaan nyt myös näyttämöllä.
Sodan raakuuksien keskellä suomalainen kätilö, luonnonvoiman vahvuinen nainen rakastuu ja päättää seurata SS-upseeriaan loppuun saakka. Mihin kaikkeen ihminen on valmis rakkauden tähden?
Katso upeat näyttämökuvat

Kriitikot ylistävät Kätilöä

Tapahtumat sijoittuvat vaiettuun historiaan, sota-ajan Petsamoon, Suomen toiseen käsivarteen, joka menetettiin vuonna 1944. Väestö evakuoitiin Lappiin ja Pohjanmaalle. Lukuisille pohjoissuomalaisille Jäämeren rannikon Suomi on kaivattu muistojen maa, jonka historia unohdetaan usein etelän keskusten kokemusten varjoon.

Katja Ketun (synt. 1978) syksyllä 2011 julkaistu menestysromaani Kätilö on Runeberg ja Varjo-Finlandia -palkintojen lisäksi pysynyt myyntilistojen kärjessä ja herättänyt kohua sekä jatkuvaa keskustelua. Tekeillä on elokuvaversio ja kirjan käännösoikeudet on myyty jo 11 maahan. Ruotsinkielisenä teos julkaistaan syksyllä 2012.

Kirjailija Katja Ketun, dramaturgi Paula Salmisen ja ohjaaja Heta Haanperän haastattelut

Katja Kettu: Jäämeren suuruus ja vankileirin ahdistavuus näyttämölle
”Minusta on äärimmäisen jännittävää, miten Kätilö kääntyy teatteriesitykseksi, miten Jäämeren suuruus ja vankileirin ahdistavuus saadaan samalle näyttämölle. Olen onnellinen, että kantaesitys nähdään nimenomaan Pohjois-Suomessa ja että pohjoisessa osataan arvostaa sinne sijoittuvia tarinoita ja tekstejä. Petsamo näyttäytyy itselleni Kirjailija Katja Kettu, kuva Pertti Nisonenmaagisena, vaiettuna ja unohdettuna alueena, jota olen halunnut tutkia. Tarinassa on kuitenkin myös universaaleja kysymyksiä ihmisen vastuusta toista ihmistä kohtaan”, kirjailija Kettu sanoo ja jatkaa:


”Tahtoisin myös, että Suomen historiassa puhuttaisiin enemmän pohjoisen historiasta, Lapin sodasta ja Petsamon ajoista. Monelle etelän ihmiselle tekisi hyvää tietää, millä tavalla täällä on pärjätty ja millaisia ponnistuksia sota täällä on vaatinut.”

Kommentit

Epäillen.

Matti Heiskanen / 29.12.2012

Luin kirjan.
Hyvä.
Siksi ei elokuvia/teatteria, lukemisen jälkeen.
Tämä esitys on hyvä.
Kokonaiskuva "kasvaa"
Hieno, intensiivinen!

Hanna-Liisa Koistinen-Purps / 9.12.2012

Uskomaton teatterielämys! Miten ammattitaitoista näyttelijäntyötä, ohjaajantyötä, näyttämökuvat: yhteen puhallettu hieno kokonaisuus! Harvoin olen nähnyt näin tasapainoista ja samalla yllätyksellistä, tuoretta esitystä . Erityisesti minua viehätti ja esityksen kokonaisuutta tuki näytelmän liikekieli, fyysinen ilmaisu, koreografia!!! Alussa ollut naisen ja sotilaan tanssi viehätti ja imaisi maagisesti mukaansa. Kiitos koko työrähmylle ja onnittelut hienosta lopputuloksesta! Kohtaukset jäivät elämään mieleeni ja jatkoivat seuraavana yönä kulkuaan, liikettään alitajunnasani. Valitettavasti asun "etelässä" enkä pääse katsomaan näytelmää toistamiseen. Suosittelen!
Erinomaista työtä

Lissu ja Late / 9.12.2012

Vaikuttava esitys! Hienoa ja ajatuksia herättävää katsottavaa kaikkine puolineen! Upeat näyttelijäsuoritukset, lavastukset ja ohjaus. Ei tällaista osannut ollenkaan odottaa.
Hienoa Oulun kaupungin teatteri!

ennu / 1.12.2012

Kiitos tästä näytelmästä! Liikuttavaa elämänmakuista taidetta parhaimmillaan. Näyttelijäsuoritukset kautta linjan täydellisiä ja täysipainoisia; lavastus, äänimaailma , puvut ja valot - kaikki jaksoi ihmetyttää kekseliäisyydellään. Loppu oli kaunis ja elämän puolelle asettuva. Hyvä taide koskettelee kaikilta puolilta ja kaikenlaisia tuntoja.
Jotakin aivan erityistä

Teatraali / 7.11.2012

Kätilö on hyvin vaikuttava esitys. Elina Korhonen kantaa Oulun kaupunginteatterin aikansa tähän asti isoimman roolinsa aivan mielettömällä latauksella. Janne Raudaskoski tekee Herman Gödelinä yhden parhaista roolitöistään tässä teoksessa. Anneli Niskasen mystisessä Aune Näkkälässä on upeaa noitavoimaa. Anne Rautanen Mashana edustaa näytelmän herkkää puolta. Näytelmässä pidin erittäin paljon onnistuneesta moneksi muuntautuvasta lavastuksesta ja äänimaailmasta sekä koreografiasta. Koreografioiden ”horkka” liikehdinnät ja muut joukkokohtaukset olivat todella onnistuneet. Yhdessä nämä kaikki visuaaliset elementit: lavastus, äänet, puvut, koreografiat, valot saivat aikaan suorastaan kummituslinnamaisen vaikutelman positiivisessa mielessä. Vaikka en järin kiinnostunut ole rakkaustarinoista ja sodasta näytelmän aiheena niin tämä teos kyllä jollain tavalla yllätti. Tämä olikin ilmeisesti jotain erityistä. Jotenkin tästä esityksestä vain nautti. Aika ei tuntunut katsomossa pitkältä. Tämä esitys yllätti, tuli vähän puun takaa. Ei tästä nyt osaa muuta sanoa. Menkää ihmeessä katsomaan ja vaikuttumaan.
Kiitos!

Hanna Kyläniemi / 2.11.2012

Suuret kiitokset viime ke 31.10. Kätilöstä - meni useita tunteja esityksen jälkeen, etten saanut edes puettua suoriksi ajatuksiksi, saati sitten sanoiksi, tunnelmiani. Mutta nyt pari päivää sen jälkeen: vaikuttavaa, oikealla tavalla raadollista, todellista, riipaisevaa. Kokonaisuudessa oli sellaista elämänmakua, että jäi tunne kuin olisi itse ollut tapahtumissa läsnä. Näyttelijätyö oli koskettavaa, ja erityiskiitos lavastukselle. Erityisesti valomaailmoissa oli huikeita hetkiä, jotka syöpyivät mieleen jonnekin todella syvälle.
Onneksi olkoon!

Jyrki Paaskoski / 23.10.2012

Viime perjantaina Oulun kaupunginteatterissa katsomassa Katja Ketun Kätilö-romaanista tehtyä samannimistä näytelmää. Aivan järisyttävä teatterikappale siitä, miten sota traumatisoi kaikki, jotka joutuvat sen kokemaan. Myös lavastus ja muu esillepano ensiluokkaista, erityisesti Babi Jarin vainajat joukkohaudassaan ja Johannes Angelhurstin harhat. Elina Korhosen näyttelijäsuoritus ei jättänyt kylmäksi: 2 ½ tuntia yhtä soittoa lavalla ja koko ajan aivan erinomaista näyttelemistä. Mikä suoritus! Sanalla sanoen - parasta teatteria pitkästä, pitkästä aikaa.
Kiitos näyttelijöille

Likkuttunut / 20.10.2012

Kiitos etenkin sinulle Elina Korhonen todella vaikuttavasta esittämisestä.
Kiitos

Outi / 2.10.2012

Erittäin vaikuttava esitys. Hyvin pelkistetyillä lavasteilla luotu monta tunnelmaa ja osuvia mielikuvia.
Plussaa siitä että ns. ylinäyttely puuttui, esitys oli rohkea ja kokonaisuudessaan ensimmäinen kerta, kun kohdallani osui mieleen sana "nuorekas", huolimatta aiheesta ja ajankuvasta!
Innosti käymään kaupunginteatterissa lisää!
Kiitokset Kätilön rooleista

Entinen oululainen / 29.09.2012

Kun Janne Raudaskoski aikanaan tuli uutena kasvona teatteriin, ajattelin että saapa nähdä mitä pitkäkoipisesta pojasta tulee. Muutama vuosi on vierähtänyt Jannea näkemättä ja kyllä on vuosien kokemus luonut hänestä kovan luokan näyttelijän: natsiupseerin rooli oli häikäisevän upea! Suuret kiitokset! Kiitos paljon myös kolttatytölle, joka tavoitti tasapainoisella työllä roolinsa, joka helposti olisi ylinäyttelemällä pilattavissa.
Kiitolline teatterin kävijä

Pentti Havupolku / 17.09.2012

Kävin perjantaina 14.9.2012 katsomassa Kätilö näytelmän Oulun kaupunginteatterissa ja voin todeta, että mitään niin vaikuttavaa teatterikoemusa en ole aikoihin kokenut. Koko teatterisali, mikä oli lähes täynnä yleisöä oli niin hiljaa ja jännittyneenä, että tunnelmaa voisi kuvata hautajaisomaisena.

Ihmetellä voi vain miten nuori kirjailija ja teatterin tekijät ovat pystyneet saamaan aikaisekseen Lapin lähihistoriasta näin vaikuttavan kuvauksen. Tuskin aiheesta voidaan keskustella tai Lapin alueteatterissa näytelmää esittää. Sillä noin 200 000 saksalaisen sotilaan sodanaikaiset jäljet ovat Lapin polttamisen ja Hitlerin sodan toimintamalleineen olleet niin vaikuttavat, että edelleen aihe on arka ja jossain mielessä kielletty. Koetaan aihe edelleen joitain sukulaisia tai tuttuja tunteita loukkaavana.

Lopuksi voin todeta vielä sen, että yleensä sotakuvaukset on miesten näkökulmasta esitetty enemmän tai vähemmän sankarikuvauksia. Nyt Oulun kaupungin teatterin KÄTILÖ – näytelmä tuo yleisön nähtäväksi naisen näkemyksen sodasta.

Nykyisin luulemme elävämme turvallisessa ja rauhaisassa yhteiskunnassa ja kaikki paha välittyy television uutisten kautta, mikä ei turvallisessa olohuoneessa tapahtumia seuratessa suoranaisesti koske meitä. On kuitenkin hyvä muistuttaa minkälaista elämä oli vanhemmillamme ja isovanhemmilla vain sukupolvi taaksepäin.

Teatterikävijä Rovaniemeltä
Re:

Anonymous / 15.09.2012

Lähdin tänään kyyneleet silmissä Kätilön näytöksestä. Vaikuttavaa!
Raadollinen

Saara / 13.09.2012

Raadollinen

Kirjoita oma kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display