Rautatie nousee suurelle näyttämölle!

Ensi-ilta lauantaina 2.9.2017 klo 19 suurella näyttämöllä!

Viittomakielen tulkkaus Rautatien esityksissä torstaina 7.12. klo 19 ja torstaina 4.1. klo 19 . 

Viittomakielen tulkki -opiskelijat Pinja Kähkönen ja Siiri Honkanen Kuopion Humanistisesta ammattikorkeakoulusta tekevät opinnäytetyönsä Rautatie-esityksen yhteydessä. 

Konduktöörin lähtöselvitys vaihtuvalla teemalla suuren näyttämön lämpiössä noin 30 minuuttia ennen esitystä:

lauantai 7.10. klo 18.30
Heta Haanperä ja Hanna Poikela kertovat esityksen valmistumisesta ja ohjaajan ja koreografin yhteistyöstä

lauantai 21.10. klo 18.30
Matti Mäntyvaara kertoo rautatieharrastuksesta ja Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat ry:stä

pe 3.11. klo 12.30
Pasi Kovalainen Pohjois-Pohjanmaan museolta kertoo rautatien saapumisesta Ouluun
Juhani Ahon
 klassikoromaaniin pohjautuva Rautatie (1884) kuvaa korvessa asuvan vanhan pariskunnan elämää, jonka rauhallinen elinpiiri järkkyy naapuripitäjään ilmestyvän rautatien myötä. Kuulopuheet ja silminnäkijäkertomukset ihmeellisestä rautaisesta tiestä eivät tunnu mahtuvan edes Matin ja Liisan mielikuvitukseen, mutta pelonsekaisin tuntein on tätä ihmettä kuitenkin päästävä todistamaan. Matkasta rautatieasemalle ja junan kyytiin muodostuu järisyttävä kokemus. Vaikka Matti ja Liisa palaavat matkaltaan kotiin samoihin pieniin ympyröihinsä, ei mikään ole enää entisellään. 

Tanssin ja musiikin kuljettama esitys lähtee liikkeelle 1800-luvun lopun maisemista, mutta junamatka kiidättää Matin ja Liisan kohti tulevaisuutta. Rautatiellä menneisyyden ja nykyisyyden törmääminen herättää kysymyksen siitä, minne olemme matkalla.

Rautatien tulee lukuvuoden 2017 - 2018 aikana näkemään suuri joukko Oulun alueen kahdeksasluokkalaisia opettajineen, sillä Oulun kaupunginteatteri on valittu Rautatie-näytelmällä niiden 55 elämysten tuottajan joukkoon, jotka ovat mukana käynnistämässä Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-suurhanketta.

Yhteistuotanto JoJo - Oulun Tanssin Keskuksen kanssa.

Rautatie mediassa

Rautatie vie pois menneestä
Riitta Ylilehto/Nousu.net 4.9.2017

Matin ja Liisan trippi tulevaan nähdään Oulun kaupunginteatterissa
Eeva Kauppinen/Kaleva 4.9.2017

 

Kommentit

Rautatie

Teatterin tiedottaja / 8.12.2017

"En ole ammattikriitikko, mutta sanoisin että tämä Heta Haanperän ohjaama teos on teatteritaiteen mestariteos! Juoneltaan melko simppeli perustarina täyttyi upeilla tanssikohtauksilla, näyttelijäsuorituksilla, vaihtuvilla lavasteilla ja draaman jännite pysyi loppuun asti. Ohjaus ja koreografia aivan huippuja! Menkää ihmiset katsomaan, tämä ei tosiaan ole mikään perinteinen puhu-katsomoon-päin -pönötysnäytelmä. Wau!" - Facebookin kautta tullut yleisöpalaute.
Riemastuttava kerrassaan!

teatteri-paivi / 25.09.2017

Odotin melko perinteistä ilmaisua, mutta onneksi sitä ei tullutkaan. Minä ihan tosissani nautin joka hetkestä! -sähköpostitse tullut yleisöpalaute
Viimeksi muokattu: 25.09.17 / teatteri-paivi  
Viihdyttävä sekoitus vanhaa ja uutta

Teatraali / 4.09.2017

Suuren näyttämön syksyn 2017 avausnäytelmä Rautatie on hienosti toteutettu mikä onnistui yllättämään ainakin minut positiivisesti. Ajattelin ennakkoon toteutuksen olevan jotenkin liian erikoinen ja moderni.
Esitys on sekoitus vanhaa ja uutta. Näytelmän alkupuolella ollaan 1800- luvulla ja junamatka, mikä tarinan pääparille Matille ja Liisalle lopulta koittaa, vie heidät kohti nykyaikaa. Näytelmän alaotsikko kuuluukin osuvasti ”menneestä pois juna vie”.
Mikko Leskelä ja Merja Pietilä Mattina ja Liisana yhdistävät voimansa suvereenisti. Heidän uteliaisuutta, pelkoja ja epäuskoisuutta naapuripitäjään tullutta rautatietä kohtaan on antoisaa seurata. Herkkupaloja tarjoilevat myös Pentti Korhonen rovastina ja Tuula Väänänen ruustinnana roolitöissään. Myös joukkokohtaukset esim. Helsingin vieraiden seuraaminen viihdytti.
Esityksen ensimmäinen puoliaika on verkkaisempi ja rauhallisempi kuin väliajan jälkeinen osa. Muutos tapahtuu Lapinlahden juna-asemalla. Tässä kohtaa koetaan taas todellista teatterin taikaa. Lavastevaihto asemasta junaksi on kertakaikkisen sykähdyttävä efekti. Mahtavaa. Ja tämän Matin ja Liisan elämänsä ensimmäisen junamatkan myötä esitys saa uusia piirteitä. Juna kiitää kohti nykyaikaa ja meno yltyy jopa riehakkaaksi. Kun matka on päättynyt istuvat Matti ja Liisa hiljaa jossain etelän modernissa rakennuksessa kuin johonkin aivan toiseen maailmaan syntyneinä, muuttuneina. Lavalle tanssahdellen asteleva siivooja vielä hienosti korostaa tätä muutosta.
Esityksessä nähdään hienoja visuaalisia ratkaisuja. Junan taustan videokuva on onnistunut. Kansanlaulut ja Hanna Poikelan koreografioimat kansantanssit säestävät hienosti esitystä.
Väliajalle siirryttäessä ajattelin, että tämähän onkin hyvä ja teatterista poistuessa totesin: tämähän olikin tosi hyvä. Tämä Heta Haanperän ohjaama Rautatie ei suistunut kiskoilta vaan puksutti täysillä viihdyttäen eteenpäin ja yleisö viihtyi. Suosittelen lämpimästi.
Toimii!

Tiina F / 3.09.2017

Yllättävän hassuja ja värikkäitä tanssikoreografioita. Uutta ja vanhaa, suloista ja sähäkkää potpurria! Suosittelen!
Re: Rautatie

Toivo Kylmäaho / 21.06.2017

Mielenkiintoinen kun olen teoksen lukenut lapsena Hyvä lisä
kun esityksessä on musiikkia ja tanssia

Kirjoita oma kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display