Kotimainen kantaesitys Pöljänpojan vakuutus

"Jos se mitenkään on mahdollista, matkustan menneeseen. En torppaamaan taattoani turpaan, vaan ihan sydämen syistä."

Rohkea askel ihmisen sisään - Mika Nuojua vie komiikallaan syvälle miehiseen mielenmaisemaan

Oululaisuus ja näyttelijän ammatti yhdistävät Mika Nuojuaa ja Pekka Huotaria, joka on kirjoittanut Pöljänpojan vakuutuksen ensi romaaninaan vuonna 2014 ja 18.2.2016 nähtäväksi näytelmätekstiksi. Molemmat ovat kasvaneet Oulun Kastellissa, mistä lapsuudenmuistot seuraavat yhä. Eikä pohjoinen mielenmaisema lähde miehestä, päin vastoin elämän kurveissa katse kääntyy taaksepäin. "Elämä ei ole yksisuuntaista vaan eri ajat ja ihmiset, vanhemmat, isovanhemmat ja sukupolvien suuret hahmot seuraavat mukanamme hyvine neuvoineen ja kaameine virheineen", syventää esityksessä näyttelevä Mika Nuojua. "Olemme ytimissämme sittenkin kalevalaista kansaa."

Näytelmätekstissä kalevalaisen ja nykykielen vaihtelu toimii tehokeinona. "On hirveä menetys, että Kalevala on pilattu museotyylisellä esittämisellä. Haluamme päästää kansalliseepoksen vahvan tunnelman ja saundin isosti ilmoille, mutta nykykalevalaiselle kansalle tyylikkäästi tarjoiltuna." Valinta kunnioittaa 180-vuotisen Kalevalan juhlavuotta.

Huvittavia herkkyyksiä ja övereitä ylilyöntejä

Pöljänpojan vakuutus on myös ronskia tekstiä, huvittavia herkkyyksiä ja övereitä ylilyöntejä. Aihepiiri penkoo mieheksi kasvamista nuoruudessa ja varhaisen keski-iän rumassa haaksirikossa. Tekijät haluavat mieskatsojien lähtevän teatterista hyvillään siitä, että heitä puhutellaan suoraan, mies miehelle ja silmästä silmään. "Tulossa on poikain esitys, äijäteatteria, miesparkki, jossa härskinkin huumorin avulla puhutaan oikeista asioista, pysäytetään ja helpotetaan jokamiehen ytimiä vääntävien vaiheiden ymmärtämistä, ehkä eheytymistäkin", Nuojua mietii kaartaessaan komediavoittoista uraansa piirun verran vakavampaan suuntaan. Entäpä tekijät, millaisia miehiä ovat? "Me ollaan herkkiä poikia kaikki. Näistä asioista pitää puhua, ja siihen meidät on ammatin mukana määrätty."

Lapsissa on valtava viisaus

Pojassa polvi paranee, ja myös Mikan poika Oiva Nuojuan ura on johtanut Oulun suurelta näyttämöltä Ronja Ryövärintyttären hevosen peräpäästä päärooleihin Vaasan Kaupunginteatteriin. Mikalla isän rooli jatkuu perheen pienempien parissa, ja lapsen pyytetön rakkaus koskettaa myös Pöljänpojan tragikomediassa. "Kun malttaisi kuunnella lapsia, niin ehkä ehtisi valmistua elämässä seesteisemmäksi. Lapsissa on valtava viisaus, ajatuksen ja tunteen rehellisyys. Kun itse maksaa virheensä, Pöljänpojan vakuutusta elämälle ei tarvita", Nuojua takaa.

Pöljänpojan vakuutuksessa nähtävä Mika Nuojua on oululaisyleisölle tuttu muun muassa Viimeinen valssi ja Yksiöön en Äitee ota -rooleistaan. Viime kesänä Nuojua nauratti Merioulu Kesäteatterissa. Kiviä taskussa -menestyskomediaa Nuojua on esittänyt Martti Suosalon kanssa vuodesta 2003 saakka eri puolilla Suomea jo yli 600 kertaa ja toiminut muun muassa Mikkelin Teatterin johtajana.

Alkuperäisromaanin ja näytelmän kirjoittanut Pekka Huotari on Oulussa syntynyt, lukuisiin elokuviin ja Helsingin kaupunginteatteriin päätynyt näyttelijä.

Pöljänpojan vakuutus mediassa:

Pöljänpojan vakuutus on Mika Nuojuan huikea taidonnäyte
www.nousu.net/Pete Huttunen, 24.2.2016

Pöljänpojan oivallinen olento
Kaleva/Eeva Kauppinen, 23.2.2016

Isoa äijäteatteria Oulussa
Kulttuurihaitari 16.2.2016

Miesten kasvutarinat näyttämöllä
Yle Uutiset/Timo Sipola 9.2.2016

Kommentit

KIITOS MIKA!

MP / 30.04.2017

Kiitos Nuojuan Mikalle hienosta, hienosta esityksestä 29.4.2017! Nautittava, ammattimainen vimpan päälle -suoritus!
Mahtava elämys

Luotolainen / 18.02.2017

Mika mestari mehevä, suolsi suomea saatanasti. Nauruhermoja hiveli, kyyneliä kirvoitteli, sukelsi syvälle sydämeen. Kovasti koskettavasti, herkästi hersytellen, taitavasti taivutellen, käänsi katsehen sisimpään. Kalavalalle kunniaa, miehen mielen maisemissa. Elämys vailla vertaansa, kiitos kieleltä kirpoaa!
Kone hyvässä voitelussa

Tapio / 11.11.2016

Toimi kuumassa ja kylmässä. Voimanlähteenä
Mika 100 % , full time. Kiitos.
Nöyrin kiitos..

Maarit / 16.09.2016

Upea. Upea. Upea. Olen mykistynyt. Kiitos, Mika Nuojua!
Miehinen maailma

Teatraali / 29.04.2016

Mika Nuojuan monologiesitys Pöljänpojan vakuutus on hyvin intensiivinen tulkinta miehen ja mieheksi kasvamisen maailmasta. Nuojua elää tekstin mukana täysillä eikä ote herpaannu hetkeksikään.
Näytelmässä poukkoillaan onnistuneesti menneessä ajassa ja tässä hetkessä. Näytelmässä on koskettavia, herkkiä hetkiä ja välillä taas revitellään hauskan puolella. Varmasti hauskinta antia ovat hetket kun käsitellään lapsuuden joulua. Kun pukki oli murhattu. Herkästä päästä taas ovat hetket kun lapset olivat joulun pyhinä käymässä isän luona.
Näytelmä on monella tavalla miehinen, aivan kuten näytelmää mainostetaankin. Ensinnäkin esittäjä on tietysti mies. Teksti on hyvin voimakasta, ronskiakin. Hieno ja yksinkertainen Jukka Hukkasen lavastus on karu. Myös näytelmässä isossa osassa käytettävät Jussi Hukkasen taulut ovat samaa maailmaa. Valoilla ja tauluilla on saatu aikaan hienoja maailmoja esityksen puitteiksi. Kohtaus jossa poika käy kellarissa on erityisen hienosti toteutettu.
Näytelmää tosiaan mainostetaan eritoten miehille, mutta kyllä katsomossa aistin, että myös naiset pitivät. Vaikkakin muutamalta naiselta kuulin esityksen päätyttyä kommentointia näytelmän liiasta ronskiudesta ja tyylistä. Ehkä nämä naiset eivät olleet lukeneet liiemmin ennakkotietoja näytelmästä ja olivat luulleet tulleensa katsomaan jotain yhden miehen täysveristä komediaa. Täytyy sanoa, että jos kävisin katsomassa vain ne näytelmät, jotka minua etukäteen kiinnostavat niin tämä olisi jäänyt väliin. Vaan kun katsottua tulee kaikki näytelmät, niin kyllä olisi tässäkin jäänyt katsomatta hieno esitys.
Loistava esitys

teatteri-paivi / 5.03.2016

Koskettava miehen tarina. Hyvä näyttelijä, lavastus ja ohjaus. - Isokuovi
Mahtava

teatteri-paivi / 5.03.2016

Erittäin hyvä näyttelijä ja onnistunut roolien vaihto esityksen aikana.
Tykkäsimme mieheni kanssa näytelmästä tosi paljon ja niin kyllä tuntuivat muutkin tykkäävän.
Suosittelen ehdottomasti muillekkin. - OBK1, Oulu
Loistava monologi

teatteri-paivi / 5.03.2016

Erinomainen kokonaisuus, loistava näyttelijä, rankka aihe ja silti herkullisen humoristinen esitys. Soljuvat sanankäänteet. Huikea esitys. Kannustan katsomaan ja kokemaan unohtumattoman teatterielämyksen. - OrvokkiO, Oulu
Loistava esitys

teatteri-paivi / 5.03.2016

Hyvä teksti, erinomanen ohjaus, hienot lavasteet, loistava tulkinta.- Lumisade
Viimeksi muokattu: 05.03.16 / teatteri-paivi  
Melkoisen mahtava monologi Mikalta

teatteri-paivi / 5.03.2016

Hyvä vastapaino hempeille lempeille lauluille: äijäenergiaa ja herkkyyttäkin. Rankkaa tekstiä, joka vaatii hieman sulattelemista alussa - pointxp, Raahe
Viimeksi muokattu: 05.03.16 / teatteri-paivi  
Upea näyttelijä!

Kati / 2.03.2016

Suurkiitos Mika Nuojua! Aivan upea suoritus!
Sydämellinen kiitos näyttelijälle!

teatteri-paivi / 26.02.2016

Pöljänpojan esittäminen kävi niin luonnostaan! - yleisöpalaute Jyväskylästä
Pöljänpojan vakuutus

Piita / 17.02.2016

Mika Nuojualle KIITOS ! Oli HUIPPU esitys !!!
Viimeksi muokattu: 17.02.16 / teatteri-paivi  

Kirjoita oma kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display